אחד המרכיבים המרכזיים להצלחת פרויקט הוא היכולת לזהות, להעריך ולנהל סיכונים בצורה אפקטיבית. סיכון, בניגוד למה שנהוג לחשוב, אינו בהכרח דבר שלילי. למעשה, כל סיכון הוא חוסר ודאות – והמשמעות היא שייתכנו גם תוצאות חיוביות. ניהול סיכונים נכון מאפשר לצוות הפרויקט לנצל הזדמנויות מצד אחד, ולהימנע ממכשולים מצד שני.
מהם סיכונים בפרויקט?
על פי ה־PMBOK (Project Management Body of Knowledge), סיכון הוא "אירוע או תנאי עתידי שאם יתרחש, תהיה לו השפעה חיובית או שלילית על מטרות הפרויקט". סיכונים יכולים לנבוע ממגוון רחב של גורמים: שינויים טכנולוגיים, שותפים עסקיים, רגולציות, מזג אוויר, מגבלות תקציב, או משאבים אנושיים.
שלבי ניהול סיכונים
ניהול סיכונים כולל חמישה שלבים עיקריים:
1. תכנון ניהול הסיכונים – קביעת מתודולוגיה, כלים ותחומי אחריות לניהול סיכונים בפרויקט.
2. זיהוי סיכונים – שלב בו נאסף מידע מהצוות, בעלי עניין ומסמכי הפרויקט כדי ליצור רשימת סיכונים פוטנציאליים. טכניקות נפוצות כוללות סיעור מוחות, ראיונות וניתוח SWOT.
3. ביצוע ניתוח איכותי וכמותי – ניתוח איכותי מדרג ולמעשה מתעדף את הסיכון (בד"כ לפי הסתברות והשפעה), בעוד ניתוח כמותי מבצע חישובים מתמטיים (כמו Expected Monetary Value או סימולציית מונטה קרלו) כדי לקבוע את משמעות הסיכון, כמותית, לפי השפעתו הצפויה על מטרות הפרויקט-בהיבטי לו"ז, תקציב וכיו"ב.
4. תכנון תגובות לסיכונים – קביעת אסטרטגיות לטיפול בסיכון: הימנעות, הפחתה, קבלה או העברה. חשוב גם לתכנן תגובות להזדמנויות חיוביות (קרי-מול סיכונים חיוביים, כיצד לנצלם, לממשם).
5. מעקב ובקרה – תהליך מתמשך של ניטור סיכונים, זיהוי חדשים, והערכת יעילות תוכניות תגובה.
חשיבות ניהול הסיכונים בפרויקט
ניהול סיכונים מאפשר לצוות הפרויקט להיות מוכן לתרחישים בעייתיים או להזדמנויות בלתי צפויות. כאשר ניהול הסיכונים נעשה בצורה מקצועית, ניתן לחזות בעיות מראש ולהיערך אליהן – דבר שמפחית לחצים, מונע חרגות בלו"ז ותקציב, ותורם לאמון של בעלי העניין בפרויקט.
בנוסף, ניהול סיכונים מקצועי תורם רבות לשיפור תהליכים עתידיים – דרך תיעוד לקחים, ניתוח ביצועים והפקת דוחות סיכום.
סיכום
ניהול סיכונים בפרויקט הוא לא "ביטוח" – אלא חלק בלתי נפרד מתהליך קבלת ההחלטות האסטרטגי בפרויקט. השקעה בזיהוי מוקדם, ניתוח חכם ותגובה מותאמת לסיכונים יכולה להיות ההבדל בין פרויקט מוצלח לפרויקט כושל.
אם אתם מעוניינים להעמיק את הידע שלכם ולרכוש כלים פרקטיים שיכינו אתכם להתמודדות עם סיכונים (ועם כל היבטי ניהול הפרויקטים), אתם מוזמנים להצטרף לקורס ניהול הפרויקטים והכנה למבחן ה־PMP של פי.אמ.טים אקדמי – ולצעוד צעד משמעותי קדימה בקריירה שלכם.
* המאמר נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך מיועד לנשים וגברים כאחד.
מאמר זה נכתב ע"י:
דן ברזילי MEng ,BSc ,PMP
מנכ"ל ומנהל פרויקטים.
וע"י:
דביר בן אריה, איש PMO, מומחה לניהול לוחות זמנים ויועץ לו"ז.