שיטת Kanban התפתחה כמסגרת רב-תכליתית ויעילה בעולמות הייצור ולאחר מכן בניהול פרויקטים, כולל הצטרפות שיטה זאת למשפחת שיטות האג'ייל (Agile-Kanban) לניהול פרויקטי תוכנה. קאנבאן מסייעת לצוותים לשפר את יעילות זרימת העבודה, להפחית פסולת ולהשיג תוצאות טובות יותר. מושרש בעקרונות הניהול הרזה (Lean Management), Kanban מציע גישה חזותית וגמישה לניהול פרויקטים, מה שהופך אותו לבחירה פופולרית בתעשיות שונות.
מה זה Kanban?
Kanban, שפירושו "כרטיס" או "שלט" או "אות חזותי" ביפנית, מקורו במערכת הייצור של טויוטה בשנות הארבעים. הוא שימש בתחילה כדי לייעל את תהליכי הייצור על ידי ייצוג חזותי של זרימת החומרים ועבודה באמצעות מערכת. כיום, הוא התפתח לכלי לניהול פרויקטים המשמש בהקשרים מגוונים, מפיתוח תוכנה ועד שיווק ובריאות.
הרעיון המרכזי מאחורי Kanban הוא להציג עבודה באופן חזותי, להגביל עבודה בתהליך (WIP-Work In Process) ולמטב את הזרימה. על ידי כך, צוותים יכולים לזהות צווארי בקבוק, לתעדף משימות ביעילות ולהבטיח אספקה מתמשכת של ערך ללקוחות.
בטויוטה היו משנעים בייצור ארגזים של חלקים, כאשר בצד אחד של הארגז הופיע כרטיס שהציג את פרטי הספק ופרטי החלק.
בצד השני של הארגז הופיע כרטיס שהציג את שם המחלקה או הצוות שלו שייך הארגז. כל פרק זמן הספק (או נציגו, או המחסן) אוסף את הארגזים הריקים אליו למילוי (הארגז הריק הוא סימן חזותי עבור הספק, שיש למלאו ולמעשה-לדאוג לעוד מלאי).
הספק לא קיבל טופס הזמנה שהכין מנהל המלאי אלא שפך לתוך הארגזים את החלקים שכתובים עליהם. כשיחזרו הארגזים המלאים מהספק, הם יחולקו לצוותים -לפי הסימון. כל צוות יכול לשלוט בדיוק בכמות המלאי שהוא זקוק לה - ע"י שינוי מספר הארגזים שבשימוש. באחריות הצוות לדאוג לכך שאין מלאי מיותר, כי הצוות יודע הכי טוב מה הוא צריך ("מי שמבין עושה את זה טוב יותר"). בשיטה זו אין צורך במנהל מלאי, אין צורך בתוכנה יקרה, הרבה Waste פשוט נעלם.
בהזמנת קפה בסטארבקס ההזמנה נרשמת על הספל החד פעמי ומשונעת למטבח. כשיחזור הספל לקופה - ידעו למי לתת אותו. בקשות מיוחדות - כותבים על הספל, למעשה זה יישום מסוים של קאנבאן.
עקרונות המפתח של Kanban
שיטת קאנבאן מבוססת על שישה עקרונות יסוד:
1. הצגה חזותית של זרימת עבודה:
צור ייצוג חזותי של זרימת העבודה שלך, לעתים קרובות באמצעות לוח Kanban. משימות מיוצגות ככרטיסים הנעים בין עמודות המייצגות שלבים שונים של התהליך (לדוגמה, 'לביצוע', 'ביצוע', 'בוצע').
2. הגבל עבודה מתבצעת (WIP):
קבע מגבלות על מספר הפעילויות שניתן לבצע בו-זמנית. הדבר מסייע במניעת עומס יתר על חברי הצוות ומבטיח התמקדות בהשלמת משימות לפני התחלת משימות חדשות.
3. נהל זרימה:
נטר ומטב באופן רציף את זרימת העבודה במערכת. המטרה היא להבטיח שהמשימות ינועו בצורה חלקה ויעילה מתחילתן ועד סופן.
4. הפוך מדיניות תהליכים למפורשת:
הגדר ותקשר בבירור את הכללים והציפיות השולטים בזרימת העבודה. זה מבטיח שכולם מבינים כיצד העבודה מתועדף, מוקצית ומסתיימת.
5. הטמע לולאות משוב:
סקור באופן קבוע את הביצועים וחפש הזדמנויות לשיפור. לולאות משוב, כגון סטנד-אפ יומי או פגישות רטרוספקטיביות, חיוניות לשמירה על המומנטום ולהתמודדות עם אתגרים.
6. שתף פעולה ושפר ללא הרף:
טפח תרבות של שיתוף פעולה ושיפור מתמיד. עודד את חברי הצוות להציע שיפורים בתהליך ולהתנסות בגישות חדשות.
היתרונות של Kanban בניהול פרויקטים
Kanban מציעה מספר יתרונות לצוותי פרויקטים:
שקיפות משופרת:
האופי החזותי של Kanban מקל על כולם לראות את מצב המשימות, לזהות סדרי עדיפויות ולהבין יחסי תלות.
יעילות מוגברת:
הגבלת WIP מבטיחה שחברי הצוות לא יהיו מוצפים ויוכלו להתמקד בהשלמת משימות ביעילות.
גמישות:
בניגוד למתודולוגיות נוקשות, Kanban מאפשר לצוותים להסתגל במהירות לדרישות ולסדרי עדיפויות משתנים.
שיתוף פעולה משופר:
על-ידי קידום ניראות ותקשורת פתוחה, Kanban מטפחת שיתוף פעולה בין חברי צוות ובעלי עניין.
החלטות מונחות נתונים:
מדדים כגון זמן מחזור ותפוקה מספקים תובנות חשובות לגבי ביצועי הצוות ועוזרים להנחות את קבלת ההחלטות.
מסקנה
לסיכום, שיטת Kanban היא כלי רב עוצמה לניהול פרויקטים, המאפשר לצוותים לדמיין זרימות עבודה, לשפר את היעילות ולטפח שיפור מתמיד. גמישותו והתמקדותו בשיתוף פעולה הופכות אותו למתאים לתעשיות וסוגי פרויקטים שונים. על ידי אימוץ Kanban, ארגונים יכולים לשפר את השקיפות, לתעדף משימות ביעילות ולהשיג תוצאות עקביות.
Kanban וקורס ניהול פרויקטים PMP
קורס ניהול פרויקטים PMP של פי.אמ.טים משלב את שיטת kanban כמרכיב מרכזי בתוכנית הלימודים שלו. הקורס לא רק מלמד את עקרונות היסוד של Kanban, אלא גם מספק תרגילים מעשיים ומקרי מבחן כדי לעזור למשתתפים לשלוט ביישומו בתרחישים בעולם האמיתי.
על ידי התמקדות בהדמיה, מגבלות WIP ושיפור מתמיד, קורס ניהול הפרויקטים של פי.אמ.טים מצייד את מנהלי הפרויקטים בכישורים הדרושים כדי ליישם את Kanban ביעילות. בין אם אתם מעוניינים לייעל זרימות עבודה, לשפר את שיתוף הפעולה בצוות או להסתגל לסביבות פרוייקט דינאמיות, קורס ניהול פרויקטים PMP הוא מה שאתם מחפשים! לפרטים נוספים, צרו איתנו קשר!
* המאמר נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך מיועד לנשים וגברים כאחד.
מאמר זה נכתב ע"י:
דן ברזילי MEng ,BSc ,PMP
מנכ"ל ומנהל פרויקטים.
וע"י:
דביר בן אריה, איש PMO, מומחה לניהול לוחות זמנים ויועץ לו"ז.