בנובמבר 2010 ביצעה קבוצת דוראד אנרגיה את הסגירה הפיננסית למימון הפרויקט, כאשר בחודש מרץ 2011 החל הקבלן הראשי, חברת Wood Group האמריקאית בביצוע הפרויקט הראשון שלה בישראל - בניית תחנת כוח, עבור קבוצת דוראד, לייצור חשמל על בסיס גז טבעי, תחנה שתוכננה ונועדה להיות התחנה הפרטית הגדולה בישראל, על קרקע ליד אשקלון, שבבעלות חברת קצא"א (חברת קו צינור אילת אשקלון בע"מ) הממשלתית.
תחנת דוראד משתרעת על פני כ 70 דונמים ליד אשקלון והוקמה בעלות של קרוב ל 5 מיליארד ₪ (1.1 מיליארד דולר). בתחנה הותקנו 12 טורבינות גז סילוניות של ג'נרל אלקטריק שמוסקות בגז טבעי ממאגר תמר ועוד שתי טורבינות קיטור שמפיקות סה"כ הספק של כ- 800 מגה וואט, בשיטת מחזור משולב (מחז"מ). שיטת המחזור המשולב משתמשת בחום השיורי שנפלט מתהליך הבערה בטורבינה/טורבינות הגז לייצור קיטור המניע טורבינה נוספת, טורבינת קיטור, ולמעשה שיטה זו יוצרת חסכון בניצול הדלק והתוצאה היא הגדלת כושר הייצור ללא שריפת דלקים נוספים וללא פליטה של מזהמים נוספים.
בתחנת הכוח דוראד, כל 6 טורבינות גז סילוניות, מניעות, בשיטת המחזור המשולב, טורבינת קיטור אחת, לכן מדובר בשתי יחידות ייצור (6 טורבינות גז וטורבינת קיטור, בכל יחידה) המעניקות גמישות תפעולית רבה (התאמה של הייצור לביקוש משתנה) ואפשרות להמשיך לייצר עם יחידה אחת במקרה שיש תקלה ביחדה האחרת (ניהול סיכונים- אמרנו?) , אך עם זאת, נצילות נמוכה יותר, בעת הפעלת תחנת הכוח בתפוקתה המירבית (כ 840 מגה וואט) יחסית לתחנות כוח בעלות יחידות ייצור גדולות יותר, שאינן מפוצלות כנ"ל.
היתרונות העיקריים של ייצור חשמל באמצעות טורבינות גז, הם:
1. זיהום אוויר קטן יותר יחסית לייצור חשמל על בסיס דלקים אחרים כגון פחם, סולר (טורבינות גז סילוניות למשל יודעות לעבוד גם על בסיס סולר) ומזוט (המזוט נחשב למזהם ביותר וכיום נצטרך בהיקפים קטנים והולכים בתחנות הכוח בישראל). גז טבעי כמעט ואינו מכיל חומרים מזהמים ולכן תהליך שרפתו נקי יותר.
2. ייתור הצורך בהקמת תחנת כוח ליד הים, שכן ייצור חשמל על בסיס גז טבעי משתמש בקירור אוויר ולא בקירור מים.
3. נדרש שטח קרקע קטן יותר יחסית לתחנות הכוח הקיטוריות, שפועלות על בסיס פחם (ו/או מזוט, בכמויות קטנות והלכות, לעיתים רק כעתודת מלאי).
4. הייצור באמצעות גז טבעי זול יותר זול יותר מהייצור באמצעות דלקים אחרים. הן בעקבות מחירו (גז טבעי זול יותר יחסית לדלק נוזלי אחר, כגון סולר או מזוט), הן בעקבות טכנולוגיית המחזור המשולב, בייצור בעזרת גז טבעי, המגדילה את נפח הייצור, באמצעות החום הנפלט, מבלי לשרוף דלקים נוספים והן בגין עלות הקמת תחנות כוח על בסיס גז, שזולה משמעותית מהקמת תחנת כוח פחמית ויכולה לקחת, מבחינת משך ההקמה, עד חצי המזמן של הקמת תחנת כוח פחמית.
5. אין צורך בהקמת ארובות גבוהות כמו הארובות של התחנות הקיטוריות (שמייצרות על בסיס פחם ומזוט), אז המפגע הנופי קטן יותר.
עובדה מעניינת היא שעם סיום הקמתה נחשבה תחנת הכוח של קבוצת דוראד לתחנה הפרטית הגדולה בישראל, מבחינת נפח הייצור, אך תחנת הכוח הפרטית בתל צפית, בבעלות דליה אנרגיות כוח, שהוקמה כשנה אחרי תחנת הכוח של קבוצת דוראד וגם בהקמתה פי.אמ.טים בע"מ תמכה בעבודת PMO, נחשבת כיום לתחנה הפרטית הגדולה בישראל, מבחינת ההספק, בהפרש קטן.
קבוצת דוראד אינה חברה ציבורית ולכן אינה מחויבת בפרסום דוחות כספיים לציבור אך מכיוון שקבוצת א. דורי הינה חברה ציבורית ואחת מהמחזיקות בבעלות על קבוצת דוראד, באמצעות א. דורי תשתיות אנרגיה, אזי ישנו מידע כספי החשוף לציבורי, כולל דוחות של הכנסות ורווחים מתחנת הכוח, מאז החלה התחנה לפעול ועד מועד כתיבת מאמר זה, התוצאות הכספיות של דוראד הם של רווחיות, כולל החזר ראשון של הלוואת בעלים בסך של כ 350 מיליון ₪ (מתוכם כ 204 מיליון ₪ בריבית והפרשי הצמדה).
המימון להקמת תחנת כוח זו בוצע כולו ע"י קבוצת דוראד אנרגיה, בעזרת הסכמי מימון, שכללו את בנק הפועלים.
קבוצת דוראד בנויה מהגופים הבאים:
37.5% מהמניות מוחזקות ע"י קצא"א.
25% מהמניות מוחזקות ע"י חברת זורלו התורכית.
18.75% מהמניות מוחזקות ע"י קבוצת עמוס לוזון יחד עם אלומיי קפיטל שבבעלות שלמה נחמה, באמצעות החברה המשותפת א. דורי תשתיות אנרגיה.
18.75% מהמניות מוחזקות ע"י אדלקום שבבעלות אורי אדלסבורג.
הקמת תחנת הכוח הסתיימה במאי 2014, עוד טרם הקמת תחנת הכוח חתמה קבוצת דוראד על הסכמים לאספקת חשמל לאסם, מקורות, משרד הביטחון, כתר פלסטיק ותנובה.
המודל הפיננסי הוא שקבוצת דוראד מספקת חשמל לצרכנים גדולים במחיר שנמוך בכ7% מהמחיר של חברת חשמל, ומשתמשת לשם כך ברשת החשמל של חברת חשמל, כאשר קבוצת דוראד משלמת לחברת חשמל על השימוש ברשת וכן על גיבוי של חברת חשמל במקרה של תקלה בתחנת הכוח.
אז...כיצד פי.אמ.טים בע"מ, השתלבה בפרויקט?
פי.אמ.טים בע"מ סיפקה שרותי PMO למספר קבלני ביצוע, במהלך ההקמה, שירותינו כללו, תכנון ובקרה של התקנות באמצעות תוכניות עבודה (לוחות זמנים, על בסיס Microsoft Project), ניהול סיכונים, דוחות סטאטוס והתקדמות שוטפים, הכנת מצגות לוועדות היגוי, תכתובות מטעם קבלני הביצוע, לקוחותינו בפרויקט זה, עם הקבלן הראשי ועוד.
בימים אלו התפרסם בכלי התקשורת שישנו סכסוך בעלים בדוראד, כאשר א. דורי תשתיות אנרגיה טענה נגד אדלקום והגישה בקשה לאישור תביעה נגזרת, שחברות אדלקום וזורלו התורכית, יחד עם חברת Wood Group האמריקאית, הקבלן הראשי, ניפחו כביכול את סכום חוזה ההקמה, תוך קבלת חלק מההפרש של "ניפוח" זה כביכול (כחצי מיליארד ₪ ) באמצעות חשבון נאמנות שרשומה באיי הבתולה. אדלקום כפרה בטענה הנ"ל.
מאמר זה נכתב ע"י
דן ברזילי,MEng ,BSc ,PMP
מנכ"ל ומנהל פרויקטים
* הנתונים במאמר זה הם על פי מידע שפורסם בכלי התקשורת.